Spring naar content

Diabetes type 2 – 1 minuut

Hieronder vind je een aanpak en handige tips voor een persoonlijk gesprek gericht op de situatie van jouw patiënt. Deze aanpak is geschikt voor een gesprek van 1 minuut. Heb je meer tijd, klik hier voor de aanpak voor het 5 minuten gesprek.

Vraag

Zullen we het even hebben over iets waardoor veel mensen met diabetes type 2 zich beter voelen? 

  • In 1 minuut kun je mensen al bewuster maken van het belang van bewegen, wat meer bewegen hen op kan leveren en welke stappen ze kunnen zetten. 
  • Diabetes type 2 beïnvloedt de kwaliteit van leven. Meer bewegen helpt de kwaliteit van leven verbeteren en ziekteprogressie beperken.  
  • Wist je dat de meeste gezondheidswinst te behalen valt met de stap van bijna niet bewegen naar een beetje bewegen?

Als de patiënt niet verder wil praten, is dat ook goed. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: “Prima, mocht je er toch een keer iets mee willen, dan weet je me te vinden.” Ook al doe je niks, het zaadje is mogelijk wel geplant.  

Leg uit 

Veel mensen geven aan dat ze zich door wat meer te bewegen een stuk fitter voelen en lekkerder in hun vel zitten.   

Gebruik de volgende toelichting:
Uit onderzoek blijkt dat voldoende bewegen kan leiden tot deze effecten: 

  • Verbeterde bloeddruk;
  • Verbeterde glykemische controle (optimale balans van de glucose concentratie in het bloed); 
  • Verbeterd bloedcholesterol; 
  • Een positief effect op het verloop van de ziekte:
    • verbeterde insulinegevoeligheid;
    • verbeterde glucosetolerantie;
    • verbeterde glucosemetabolisme (het verwerken van de glucose).
  • Minder medicatie nodig;
  • Verbeterde cognitieve functies (mate waarin je staat bent om informatie en kennis op te nemen en te verwerken. Mentale processen zoals geheugen, begrip, aandacht, denkvermogen en concentratie spelen hierbij een rol);
  • Verbeterde fitheid, onder meer sterkere spieren en botten en een beter uithoudingsvermogen;
  • Minder kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker zoals borst-, prostaat- en darmkanker;
  • Verminderde kans op angst, depressie en stress;
  • Meer zelfvertrouwen en lekkerder in je vel zitten;
  • Afname van overgewicht.

Wat vind je hiervan?

Met de vraag ‘wat vind je hiervan?’ krijg je eerder een gesprek met tweerichtingsverkeer dan met ‘begrijp je wat ik zeg?’. Door iemand zelf de toelichting of argumenten te laten geven, geef je de patiënt ruimte om zichzelf te overtuigen. 

Nodig uit

Sta je ervoor open om de volgende keer verder te praten over hoe bewegen ook jou kan helpen in je gezondheid?

Dan bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn zodat bewegen voor jou haalbaar wordt.  

Gebruik de volgende toelichting:  

Ja: Het vervolg is erg belangrijk. Je behaalt het meeste succes als een patiënt zelf uitspreekt de volgende afspraak verder te willen praten over bewegen. De patiënt spreekt zo commitment uit aan eigen plannen, wat het gevoel van autonomie vergroot. Probeer als professional niet te veel te zeggen, laat de patiënt vertellen. De vervolgafspraak kan bij jou zijn, maar ook bij een collega of andere professional naar wie je doorverwijst. In de tussentijd kun je informatie over gezondheidseffecten van bewegen delen met de patiënt.  

Nee: Als de patiënt niet verder wil praten, bedank hem of haar dan voor het luisteren en laat de patiënt weten dat hij of zij er een volgende keer op terug kan komen. Veel patiënten ervaren belemmeringen rondom sport en bewegen. Probeer deze eventuele belemmeringen te achterhalen en kijk samen hoe dit wellicht ondervangen kan worden.  

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) wordt sinds 2019 vergoed door de basiszorgverzekering. Patiënten met zowel overgewicht (BMI ≥ 25 kg/m²) en een extra risicofactor (risicofactoren voor hart- en vaatziekten, diabetes type 2, aanwezigheid slaapapneu of artrose) als obesitas (BMI ≥ 30 kg/m²) komen in aanmerking voor deelname aan de GLI.

Verder is het belangrijk om mensen zo snel mogelijk in actie te brengen als ze daarvoor openstaan, maar houd rekening met mogelijke contra-indicaties. Beperk daarom voor zover mogelijk de tijd tussen deze afspraak en de vervolgactie. Zorg ervoor dat de beweegactiviteit qua niveau, begeleiding en setting goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt. De meeste gezondheidswinst is te behalen door van bijna niet bewegen naar een beetje bewegen te gaan. Zorg dat iemand met kleine stapjes begint. Mensen die erg weinig bewegen of bang zijn voor negatieve effecten van bewegen, hebben baat bij een warme overdracht naar sport- en beweegaanbod.