Gedrag en motivatie
Veel van ons gedrag gaat automatisch: we denken er niet bewust over na. Zoals het verplaatsen van je voeten tijdens het lopen. Meer bewegen vraagt om gedragsverandering, en dat is lastig. Een groot deel van ons gedrag is namelijk gewoontegedrag, we denken niet bewust na bij het vertonen van dit gedrag. Het vraagt de nodige energie om dingen bewust anders te doen dan dat je gewend bent. Bovendien duurt het vaak weken, maanden of soms zelfs jaren voordat nieuw gedrag het automatische gedrag wordt.
Als professional kun je mensen ondersteunen bij het veranderen van gedrag en het brengen van meer beweging in de dag. Zo kun je iemand helpen bewust te worden van het eigen beweeggedrag, plannen te maken om meer te bewegen en dit vol te houden.
Balans tussen motivatie en belemmeringen
Ondersteun je iemand bij gedragsverandering, dan is het in de eerste plaats van belang om hem of haar van het huidige gedrag bewust te maken. Gedrag is namelijk niet te veranderen als iemand zich niet bewust is van het huidige gedrag. Deze bewustwording creëer je door in gesprek te gaan over hoe en hoeveel iemand momenteel beweegt. Is het mogelijk dat iemand meer beweging in dagelijkse structuren brengt?
Wanneer je patiënt zich bewust is van zijn of haar eigen beweeggedrag, kun je samen het doelgedrag bepalen. Wat wil hij of zij doen om meer te bewegen? Identificeer vervolgens iemands motivatie en eventuele weerstanden en belemmeringen om gedrag te veranderen richting het doelgedrag.
Meer lezen over motivatie, weerstand en hoe je hierop in kunt spelen? Lees dan het e-book ‘Beweeggedrag veranderen’.
Aan de slag!
Zodra je de balans van de motivatie en weerstand van jouw patiënt in beeld hebt, is het tijd om aan de slag te gaan! Het e-book Beweeggedrag veranderen helpt je het type motivatie te herkennen. Ook geeft het inzicht hoe je als professional in kunt spelen op de verschillende soorten weerstand. Om vervolgens de patiënt stapsgewijs te begeleiden naar meer bewegen, kun je gebruik maken van de Beweegcirkel. Deze gesprekstool is gebaseerd op de stappen van gedragsverandering. Je bespreekt hoeveel iemand nu al beweegt en hoe iemand meer beweging in de dag kan brengen. Ook kun je met behulp van de Beweegcirkel samen doelen stellen en bespreken hoe om te gaan met moeilijke momenten. De Beweegcirkel is fysiek en digitaal beschikbaar en dus zowel tijdens fysieke als online consults in te zetten. Lees hier meer over de Beweegcirkel.
Bronnen
- Brand R, Ekkekakis P. Affective–reflective theory of physical inactivity and exercise. German Journal of Exercise and Sport Research 2018; 48(1): 48-58.
- Morewedge CK, & Kahneman D. Associative processes in intuitive judgment. Trends in cognitive sciences 2010; 14(10): 435-440.